70e

Od 1971. Tereza ponovo živi u Zagrebu. Pobjeđuje na festivalu Zlatni glas Jugoslavije održanom u Sisku. Za nagradu je dobila ondašnjih milijun dinara. Pjevala je Ti si meni sve Alfija Kabilja i Ivice Krajača s kojom se predstavila i na festivalu u Meksiku. Na Splitu 71 osvaja treću nagradu publike s pjesmom Voli me, voli me Alfija Kabilja i Miše Doležala. Te godine snima pjesmu Kad porasteš, sine Nikice Kalogjere i Branka Karakaša posvećenu sinu Alanu. Kasnije će se često vraćati ovoj pjesmi pa je ona snimljena na čak tri singlice. Hit je i pjesma Nikice Kalogjere i Arsena Dedića Put u raj iz istoimenog filma.Za RCA objavljuje plocu L'amour qu'il nous reste a vivre koja se u bivsoj Jugoslaviji slusala pod nazivom Za sva srca ovog svijeta u izdanju Jugotona. Radi se o Terezinoj obradi Charpantierove teme koja je zastitni znak Eurovizije. U Njemackoj objavljuje plocu Mein Herz schlägt für dich koja se na nesem trzistu zove Ljubav je kao lanac.

1972. je godina velikih uspjeha. Tereza je započinje pohodom po tadašnjem DDR-u, nastavlja turnejom po zemljama Australije i snima novu ploču kod kompanije Barclay. Potom pobjeđuje na domaćem izboru za Pjesmu Eurovizije u Sarajevu pred 7.000 gledatelja u Skenderiji. Na Euroviziji u Edinburgu je odlična 9. zahvaljujući sjajnoj interpretaciji poletne pjesme Muzika i ti Nikice Kalogjere i Ivice Krajača. Split 72 donosi joj prvu nagradu internacionalnog žirija i drugu nagradu publike za domoljubnu Rusticanu (Nikad neću ti reć adio dome moj) Zdenka Runjića i Tomislava Zuppe. Veliki hit je i pjesma Avantura Nikice Kalogjere i Ivice Krajača koju pjeva u duetu s Mirom Ungarom.
Pjesmu Sreću čine stvari male Đela Jusića i Zdenka Jelčića snima 1973. godine i tako započinje suradnju s prijateljem iz djetinjstva, trubadurom Đelom Jusićem koja se pokazala kao izuzetno uspješna, a Jusić uz Kalogjeru i Runjića postaje najzastupljeniji autor njezinih pjesama. Iz nepoznatih razloga, nažalost te se godine gasi suradnja s Alfijem Kabiljom koja je do te 1973. bila više nego uspješna. (Suradnja s Kabiljom obnovljena je nakratko 1976 na festivalu u Palma de Majorci te 1980. kada je Tereza nastupila u svojoj jedinoj filmskoj ulozi. Igrala je pjevačicu u njemačko-hrvatskoj koprodukciji Gospođice po Ivi Andriću s Radom Šerbedžijom u glavnoj ulozi, a Alfi je napisao glazbu za ovaj TV film.) Na Splitu 73 oni pobjeđuju s melodijom Alfija Kabilja Neka idu lađe za koju je tekst napisao Drago Britvić.U duetu s Mirom Ungarom u Francuskoj snima pjesmu Ni l'un, ni l'une, na festivalu Golden Orpheum u Sofiji održava koncert. Bugarska izdavačka kuća Balkanton tom prilikom snima zajednički album Tereze Kesovije i Julia Iglesiasa, najvećih zvijezda Festivala.
Na Splitskom festivalu 1974. godine osvaja prvu žirija i drugu publike pjesmom Zdenka Runjića Sunčane fontane koja postaje dalmatinski evergreen koji se i danas rado sluša. Ploča s ovom pjesmom je također zlatnog sjaja. Na Opatiji te godine pjeva pjesmu Mili moj Nikice Kalogjere i Ivice Krajača.
Na Vašem šlageru sezone u Sarajevu 1975. godine izaziva buru emocija interpretacijom pjesme San julske noći Zdenka Runjića što je bio i njen prvi javni nastup nakon tragične pogibije brata.. Na Splitskom festivalu je druga s pjesmom Zdenka Runjića Nježne strune mandoline. Sa Zagrebačkog festivala prisjećamo se pobjede s antologijskom pjesmom Đela Jusića i Svete Vukovića Zaboravi ako možeš. U istocnoj Njemackoj s objavljuje LP u saradnji s Nikicom Kalogjerom za diskografsku kuću Amiga.

1976. godine Tereza pobjeđuje na Splitu s velikim hitom Nikice Kalogjere i Ivice Krajača Sviraj mi, sviraj. Na Zagrebu 76 je druga s vječnom melodijom Stare ljubavi Đela Jusića i Željka Sabola koja je u isto vrijeme i naslovna na njezinom, možda jednom od ponajboljih albuma snimljenom u Abbey Road studiju u Londonu. Za pretpostaviti je da je prva (ili među prvim) domaća pjevačica koja je snimala u tom prestižnom studiju. Te godine na večeri šansona pjeva I onda kradom gledam lice tvoje Ivice Krajača. Ova će godina ostati zabilježena i po još jednoj singlici s pjesmama Anđele moj i Nitko na svijetu tom. Autor glazbe je čuveni dirigent festivala u San Remu Piero Soffici, a pjesme je napisao specijalno za Terezu. Tereza ne zapostavlja ni svoju međunarodnu karijeru te nastupa na festivalu u Palma de Majorci s pjesmom Alfi Kabilja "Sanjam i placem ". U prosincu 1976. na festivalu u Istambulu (Turska) nagrađena je za pjesmu Bojana Adamica "I am waiting you " (Cekam te) kao najbolji interpretator.

1977. godinu Tereza započinje uspješnim turnejama po Sovjetskom Savezu gdje nastupa i s orkestrom glasovitog Moskovskog Music Halla pod ravnanjem Jurija Sauljskog te nastavlja koncertima u Istočnoj Njemačkoj, Čehoslovačkoj, Bugarskoj, Kanadi i Italiji. Na Zagrebu 77 pobjeđuje uz proročansku pjesmu Sve se vraća, sve se plaća, Đela Jusića i Željka Sabola. Na Splitu 77 pobjeđuje na večeri dalmatinske šansone s pjesmom Enca Lesića i Tea Trumbića Ispijmo čašu sve do dna, a na večeri zabavne glazbe izvodi Poljubi me s obje bande Jusića i Sabola koja postaje veliki hit. Na Karnevalfestu 77 u Cavtatu pjevala je Forca maestro Đela Jusića i Balda Čupića kasnije himnom ovog festivala u kome nema natjecanja i nagrađivanja. Za svoj uspješni umjetnički rad nagrađena je među prvima prestižnom nagradom "Vlaho Paljetak".

1978. godine Tereza se vraća u Francusku. Ona prihvaća novi izazov prisjećajući se svog prvog boravka u Francuskoj: Bila sam sasvim mlada i posve neiskusna. Nisam znala iskoristiti sve mogućnosti. Sada iza mene stoji producentska kuća EMI, a nisam više nepoznati početnik. i objavljuje dvije nove single ploče za tamošnje tržište uključujući i bravuroznu interpretaciju pjesme Je suis nee ce jour la. Kod kuće je na vrhuncu slave i popularnosti, svaka ploča je zlatna, a nastupi na festivalima obavezno završavaju Terezinom pobjedom. Objavljuju se članci u novinama koji je pozivaju da se povuče i prepusti mjesto drugim (manje uspješnim) izvođačima. Pobjeđuje na Beogradskom proljeću 78 i Zagrebu 78 s pjesmama Đela Jusića i Željka Sabola - Sva su moja proljeća u meni i Što je ostalo od ljubavi, a ostaje zabilježen i veliki uspjeh pjesme Moja te ruka traži istog autorskog dvojca, prvi put izvedena na Karneval-festu u Cavtatu. Ove pjesme osvajaju prve nagrade i publike i žirija na oba festivala. Album Tereza je naravno zlatni. Ujedno, ovo je i godina velikog evergreena Prijatelji stari gdje ste. Druga ploca objavljena za Sonopresse bila Le Nil et La jordain.

Na Zagrebu 1979. godine pobjeđuje s pjesmom Đela Jusića i Luka Paljetka Na Stradunu. Na Splitu 79 publika je nagrađuje drugom nagradom za nastup s Jusićevom melodijom Mladosti, moja lijepa radosti na tekst Drage Britvića. Album Što je ostalo od ljubavi postaje zlatna ploča. Višestruki koncerti u Lisinskom u Zagrebu i beogradskom Domu sindikata su događaj koncertne sezone te godine. Hitovi su i pjesme Đela Jusića Kad sam s tobom (na festivalu u Cavtatu) i Ljubomora (na Beogradskom proleću). Posebnu glazbenu poslasticu obožavateljima donosi singlicom Disco'79 s potpurijem najljepših Đelinih pjesama s jedne i vlastitih s druge strane. Pored ostalih, nastupa i u programu nizozemske televizije otpjevavši pjesmu Nisam znala Đele Jusića. U Dubrovniku je zvijezda emisije Večer s Dubrovnikom Jacquesa Chansela francuske televizije. U godinama od 1974. do 1979. šest puta uzastopno je proglašavana pjevačicom godine bivše Jugoslavije. Na veceri sansona Zagreba 79 otpjevala je pjesmu Neću misliti na te Đela Jusića na tekst Zvonimira Goloba.
Tereza briljira na retrospektivnoj večeri Splitskog festivala 1980. godine pjevajući čak 6 pjesama. U to vrijeme ona odbija nastupati u konkurenciji na festivalima kojima će se vratiti tek 1982. Albumi Poljubi me i Moja splitska ljeta odlično se prodaju i Tereza za njih dobija pregršt zlatnih ploča. Jedan kraći odlazak u Zagreb neplanirano se produljio - publika je sedam dana zaredom do zadnjeg mjesta napunila veliku koncertnu dvoranu Vatroslav Lisinski. Nije poznato da je netko dotad uspio oboriti ovaj svojevrsni rekord. Najzanimljivije je da ti koncerti nisu bili promocija nove ploče jer nove ploče nema još, nije bilo vremena da vam se pripremi i da se snimi, tako da ću ove pjesme pjevati na francuskom, ali glazba ne poznaje granice, ni jezične ni bilo koje druge, tako da mi zasigurno neće zamjeriti oni koji možda neće razumjeti tekst.

Biografija:

Izdvojeno:

Koncertni nastupi:

26.12.2019
Portorož, Slovenija
04.12.2019
Virovitica, Gradsko kazalište
10.11.2019
Munchen, Njemačka
25.08.2019
Novigrad – Cittanova
29.06.2019
Gala koncert, Grajsko dvorišče gradu Komenda na Polzeli, 20h
09.06.2019
Split, stadion Poljud
06.06.2019
Žički dvor Maribor, 19:30h
24.03.2019
Ribnica, Slovenija
23.03.2019
Ljutomer, Slovenija
18.02.2019
Ljubljana, Cankarjev dom, Gallusova dvorana, Koncert To sam ja